Stichting Prentenkabinet Van der Linden

beverwijkprentenkabinet en wijkaanzeeprentenkabinet
Home > Beverwijk > Onderwerpen > Personen uit Beverwijk > Burgemeesters
Burgemeester Bruinsma (1 januari 1957 tot 27 juli 1975)
Burgemeester Jan Gerben Stephanus Bruinsma, geboren in Utrecht op 8 juli 1913 en hij was lid van de KVP.
Na het gymnasium doorlopen te hebben werd hij in september 1933 volontair bij de gemeentesecretarie van Oudewater. Ruim een jaar later werd hij bij de gemeente Utrecht ambtenaar ter secretarie. Hij bracht het bij de Utrechtse gemeentesecretarie tot chef van de afdeling bevolking voor hij daar begin 1943 opstapte en uit Nederland vertrok in een poging om de grens met het neutrale Zwitserland te kunnen oversteken. Omdat hem dat niet lukte keerde hij terug en kreeg een leidende positie in het verzet in Zuid-Holland onder de naam 'Joost van Rijn'. Na de bevrijding werd hij secretaris van de propaganda-commissie van Nederlands Volksherstel (NVH). Eind 1945 werd hij benoemd tot adjunct-secretaris en chef van de afdeling Justitie en Politie van het Centraal Orgaan op de Zuivering van het Overheidspersoneel (COZO). In juli 1946 werd hij benoemd tot adjunct-secretaris van de commissie – Patijn (commissie onder voorzitterschap van Patijn die de regering adviseerde voordat overgegaan werd tot definitief ontslag op basis van het zuiveringsbesluit). Daarnaast was hij lid van de gemeenteraad van Delft. In maart 1947 werd Bruinsma benoemd tot burgemeester van Bolsward en op 1 januari 1957 volgde zijn benoeming tot burgemeester van Beverwijk. Onder zijn verantwoordelijkheid werd op 6 januari 1965 het stadskantoor officieel geopend samen met het winkelcentrum de Wijkerbaan. Uitgangspunt van de bouw van een nieuw stadskantoor was het vooruitzicht op een fusie van Beverwijk en Heemskerk als één grote Staalstad waarbij het stadskantoor als centrumpunt zou dienen. Op 6 januari 1965 werd het nieuwe stadhuis geopend en op de torenflat van 13 verdiepingen werd bovenop getooid met de zogenaamde kajuit. Deze werd door de gemeente van Beverwijk gebruikt als vergader en ontmoetingsruimte.  Burgemeester Bruinsma had vanuit de kajuit als een kapitein willen uitkijken over zijn Staalstad maar de fusie tussen Beverwijk en Heemskerk werd nooit gerealiseerd. Op bovenstaande foto die gemaakt is in 1968 toen de gemeente Beverwijk met de burgemeester voorop actie ging voeren tegen de plannen tot een gemeentelijke samenvoeging van Beverwijk, Heemskerk en IJmuiden. Burgemeester Bruinsma overleed tijdens zijn burgemeesterschap op 27 juli 1975 op 62-jarige leeftijd.

Tekst: Co Backer   
Keywords: bwijk Burgemeester Bruinsma

Burgemeester Bruinsma (1 januari 1957 tot 27 juli 1975)

Burgemeester Jan Gerben Stephanus Bruinsma, geboren in Utrecht op 8 juli 1913 en hij was lid van de KVP.
Na het gymnasium doorlopen te hebben werd hij in september 1933 volontair bij de gemeentesecretarie van Oudewater. Ruim een jaar later werd hij bij de gemeente Utrecht ambtenaar ter secretarie. Hij bracht het bij de Utrechtse gemeentesecretarie tot chef van de afdeling bevolking voor hij daar begin 1943 opstapte en uit Nederland vertrok in een poging om de grens met het neutrale Zwitserland te kunnen oversteken. Omdat hem dat niet lukte keerde hij terug en kreeg een leidende positie in het verzet in Zuid-Holland onder de naam 'Joost van Rijn'. Na de bevrijding werd hij secretaris van de propaganda-commissie van Nederlands Volksherstel (NVH). Eind 1945 werd hij benoemd tot adjunct-secretaris en chef van de afdeling Justitie en Politie van het Centraal Orgaan op de Zuivering van het Overheidspersoneel (COZO). In juli 1946 werd hij benoemd tot adjunct-secretaris van de commissie – Patijn (commissie onder voorzitterschap van Patijn die de regering adviseerde voordat overgegaan werd tot definitief ontslag op basis van het zuiveringsbesluit). Daarnaast was hij lid van de gemeenteraad van Delft. In maart 1947 werd Bruinsma benoemd tot burgemeester van Bolsward en op 1 januari 1957 volgde zijn benoeming tot burgemeester van Beverwijk. Onder zijn verantwoordelijkheid werd op 6 januari 1965 het stadskantoor officieel geopend samen met het winkelcentrum de Wijkerbaan. Uitgangspunt van de bouw van een nieuw stadskantoor was het vooruitzicht op een fusie van Beverwijk en Heemskerk als één grote Staalstad waarbij het stadskantoor als centrumpunt zou dienen. Op 6 januari 1965 werd het nieuwe stadhuis geopend en op de torenflat van 13 verdiepingen werd bovenop getooid met de zogenaamde kajuit. Deze werd door de gemeente van Beverwijk gebruikt als vergader en ontmoetingsruimte. Burgemeester Bruinsma had vanuit de kajuit als een kapitein willen uitkijken over zijn Staalstad maar de fusie tussen Beverwijk en Heemskerk werd nooit gerealiseerd. Op bovenstaande foto die gemaakt is in 1968 toen de gemeente Beverwijk met de burgemeester voorop actie ging voeren tegen de plannen tot een gemeentelijke samenvoeging van Beverwijk, Heemskerk en IJmuiden. Burgemeester Bruinsma overleed tijdens zijn burgemeesterschap op 27 juli 1975 op 62-jarige leeftijd.

Tekst: Co Backer

121__Otto_van_Diepen.jpg 122__Theo_Weterings_Koninginnedag_30_april_2005.jpg 123__Ronde_van_Beverwijk_bescherming_tegen_regen_met_burgemeester_Francisca_Ravesteijn_zondag_12_augus.jpg 124__Han_van_Leeuwen.jpg 125__Freek_Ossel.jpg 9AAB2200-EA94-4FF8-B62F-5ADCFD90197C.jpeg Burgermeester-04 agp.jpg Burgermeester-Bruinsma.jpg