Stichting Prentenkabinet Van der Linden

beverwijkprentenkabinet en wijkaanzeeprentenkabinet
Home > Beverwijk > Onderwerpen > Kunst en monumenten > Openbare Kunstwerken
Monument voor tolvrijdom en stadskleur
Wat of wie is Beverwijk? Wat is het precies wat deze stad maakt tot de stad die zij nu is? De kunstenaars Jaap Velserboer en Willem Bakkum kregen de opdracht om een kunstwerk voor de Breestraat te maken. Zij speurden in het verleden naar de identiteit van onze stad. Terug naar de bron dus. Beverwijk begon haar bestaan in de middeleeuwen als een stadje waar druk en levendig werd gehandeld. Graaf Jan 1 van Holland en Zeeland  erkende de belangrijke positie van Beverwijk als handelknooppunt en verleende in 1298 stadsrechten. Het zegel ofwel de officiële handtekening van diezelfde graaf vormde het uitgangspunt voor dit kunstwerk. Wat u in de zegel ziet is een man te paard met een zwaard. De ruiter galoppeert bijna weg uit kunstwerk, het geldstuk dat de stadsrechten verbeeldt. Misschien komt dat wel door het ‘luxaflex’ effect, dat nog eens wordt versterkt door  de verschillende kleuren van het materiaal: donkerbruin staal en bladgoud. Op de hardstenen sokkel ziet men een bronzen plaquette met een ridderzegel van Graaf Jan 1 en de tekst: ‘Het past om de dingen die in de loop van de tijd voorvallen aan het geheugen van geschriften en aan de getuigenis van betrouwbare mannen toe te vertrouwen op dat ze niet met het verstrijken van de tijd verdwijnen’.
Het kunstwerk werd in 2002 geplaatst ter ere van de herinrichting van de Breestraat en werd bekostigd door plaatselijke aannemers. 

Bron: Blik op Beeld, Tekstbureau Zonneveld & Thöne i.o.v. gemeente Beverwijk, 2006.
Foto en bewerking: Co Backer
Keywords: bwijk Openbare Kunstwerken

Monument voor tolvrijdom en stadskleur

Wat of wie is Beverwijk? Wat is het precies wat deze stad maakt tot de stad die zij nu is? De kunstenaars Jaap Velserboer en Willem Bakkum kregen de opdracht om een kunstwerk voor de Breestraat te maken. Zij speurden in het verleden naar de identiteit van onze stad. Terug naar de bron dus. Beverwijk begon haar bestaan in de middeleeuwen als een stadje waar druk en levendig werd gehandeld. Graaf Jan 1 van Holland en Zeeland erkende de belangrijke positie van Beverwijk als handelknooppunt en verleende in 1298 stadsrechten. Het zegel ofwel de officiële handtekening van diezelfde graaf vormde het uitgangspunt voor dit kunstwerk. Wat u in de zegel ziet is een man te paard met een zwaard. De ruiter galoppeert bijna weg uit kunstwerk, het geldstuk dat de stadsrechten verbeeldt. Misschien komt dat wel door het ‘luxaflex’ effect, dat nog eens wordt versterkt door de verschillende kleuren van het materiaal: donkerbruin staal en bladgoud. Op de hardstenen sokkel ziet men een bronzen plaquette met een ridderzegel van Graaf Jan 1 en de tekst: ‘Het past om de dingen die in de loop van de tijd voorvallen aan het geheugen van geschriften en aan de getuigenis van betrouwbare mannen toe te vertrouwen op dat ze niet met het verstrijken van de tijd verdwijnen’.
Het kunstwerk werd in 2002 geplaatst ter ere van de herinrichting van de Breestraat en werd bekostigd door plaatselijke aannemers.

Bron: Blik op Beeld, Tekstbureau Zonneveld & Thöne i.o.v. gemeente Beverwijk, 2006.
Foto en bewerking: Co Backer

De_Zevensprong_Grote_houtweg_180agp.jpg 2012_Rijk_de_Waalweg_003_Formaat_wijzigen.JPG Groene_kikkeragp.jpg Monument_voor_tolvrijdom_en_stadskleur_Breestraatagp.jpg hoek_Westertuinen_Laan_van_Bloisagp.jpg DSC02379_Formaat_wijzigen.JPG 2012_Rijk_de_Waalweg_002_Formaat_wijzigen.JPG De_omgehakte_boomagp.jpg Bethelschool_paardenagp.jpg